استفاده از انواع کودهای کشاورزی یکی از مهم‌ترین عواملی است که به افزایش بازدهی محصولات کشاورزی و حفظ سلامت خاک کمک می‌کند. انواع کود زمین کشاورزی برای بهبود ساختار خاک، حفظ رطوبت و البته تغذیه گیاهان کمک اهمیت دارند.

 در این مقاله، به بررسی سه نوع اصلی از انواع کود کشاورزی یعنی کودهای آلی، شیمیایی و بیولوژیک و ترکیبات و کاربردهای آن‌ها خواهیم پرداخت.

آشنایی با کود کشاورزی

کود کشاورزی به ماده‌ای می‌گوییم که برای تامین مواد مغذی لازم برای رشد گیاهان استفاده می‌شود.

اگرچه گیاهان قادرند مواد غذایی مورد نیاز خود را به طور طبیعی از خاک دریافت کنند، اما این مواد به مرور زمان و با برداشت مداوم محصولات، کاهش می‌یابند. همچنین ممکن است خاکی که برای کشت محصول استفاده می‌کنیم، حاوی تمام ماده‌های مغذی مورد نیاز گیاه نباشد. اینجا است که استفاده از انواع کودهای کشاورزی می‌تواند به کمک افزایش بهره‌وری و جبران کمبودها بیاید.

استفاده از انواع کود کشاورزی علاوه بر افزایش بازدهی محصولات و تامین مواد مغذی گیاهان، می‌تواند به بهبود سلامت خاک منجر شود.

علاوه بر این، بعضی از انواع کود کشاورزی باعث افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماری‌ها، آفات و شرایط نامساعد محیطی مانند خشکی یا شوری خاک می‌شوند.

انواع کودهای کشاورزی به تقویت خاک و جلوگیری از بیماری گیاهان کمک می‌کنندعناصر اصلی موجود در انواع کودهای کشاورزی

گیاهان برای رشد به چندین عنصر اساسی نیاز دارند که مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر است:

  • نیتروژن (N): عنصری کلیدی برای رشد و توسعه برگ‌ها و ساقه‌ها است. نیتروژن در فرایند فتوسنتز و تولید پروتئین نقش دارد.

  • فسفر (P): فسفر برای رشد ریشه‌ها و افزایش قدرت گیاه در جذب آب و مواد مغذی از خاک حیاتی است. همچنین، فسفر در تولید میوه و گلدهی تأثیر زیادی دارد.

  • پتاسیم (K): پتاسیم به گیاهان کمک می‌کند تا در برابر بیماری‌ها، خشکی و سایر تنش‌های محیطی مقاومت کنند. همچنین پتاسیم کیفیت میوه‌ها و دانه‌ها را بهبود می‌بخشد.

انواع کود کشاورزی کدام است؟

کودهای کشاورزی به سه دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

کودهای آلی

کودهای آلی متشکل از منابع طبیعی مانند مواد گیاهی، حیوانی و بقایای موجودات زنده تولید هستند.

این نوع کودهای کشاورزی به طور طبیعی تجزیه می‌شوند و مواد غذایی مورد نیاز گیاهان را به خاک بازمی‌گردانند. کودهای آلی به علت تجزیه تدریجی، در بلندمدت به بهبود کیفیت خاک و محصولات کشاورزی کمک می‌کنند.

همچنین استفاده از کودهای آلی موجب استحکام خاک و کاهش فرسایش آن می‌شود.

انواع کودهای آلی

کودهای آلی از جمله انواع کودهای زمین کشاورزی هستند که با منشاء طبیعی گزینه‌ای مناسب برای تقویت خاک محسوب می‌شوند. انواع کودهای آلی کشاورزی به شرح زیر است:

  • کود دامی (فضولات حیوانی): کود دامی شامل مواد مغذی مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم است. این کودها به آرامی تجزیه می‌شوند و عناصر ضروری را به مرور زمان آزاد می‌کنند.

 کود دامی علاوه بر نیتروژن، فسفر و پتاسیم، دارای عناصر کمیابی است که به تعادل تغذیه‌ای خاک کمک می‌کند.

 کود دامی باعث بهبود ساختار خاک، افزایش ظرفیت نگهداری آب و تهویه خاک می‌شود. در عین حال، استفاده بیش از حد می‌تواند باعث تجمع نیترات و فسفر شود که مشکلات زیست‌محیطی به همراه دارد.

  • کمپوست: این نوع کود کشاورزی، مخلوطی از ضایعات گیاهی و میوه‌ها است که در طی فرآیند تجزیه میکروبی به کودی غنی تبدیل می‌شود. این کود کشاورزی دارای مقدار زیادی هوموس (مواد آلی تجزیه‌شده) است که به بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک کمک می‌کند.

کمپوست حاوی مواد مغذی مورد نیاز گیاهان است و به مرور زمان این مواد را آزاد می‌کند. اگرچه فرایند تولید کمپوست زمان‌بر است و نیاز به مدیریت درست دارد تا از فساد و بوی نامطبوع جلوگیری شود.

  • کود سبز: این نوع کود کشاورزی از بقایای گیاهی مانند برگ‌های پوسیده و چوب‌های خردشده تهیه می‌شود و غنی از مواد آلی است.

در واقع کود کشاورزی سبز از کشت و سپس تجزیه گیاهانی مانند شبدر یا لوبیا به دست می‌آید که به منظور تقویت خاک کشت می‌شوند. این گیاهان در خاک کاشته و سپس به خاک بازگردانده می‌شوند.

کود سبز به افزایش نیتروژن خاک کمک می‌کند و ساختار خاک را بهبود می‌بخشد. اشکال کار اینجا است که تولید کود کشاورزی سبز نیاز به زمان و زمین بیشتر برای رشد گیاهان کود سبز دارد.

یکی از انواع کودهای کشاورزی کود آلی کمپوست استکودهای شیمیایی

کودهای شیمیایی به صورت مصنوعی تولید می‌شوند و معمولا ترکیبی از عناصر معدنی مانند نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) هستند که به اختصار NPK نامیده می‌شوند.

کودهای شیمیایی به دلیل ترکیبات خالص و سریع‌الاثر بودن، تاثیر فوری بر رشد گیاهان و تولید محصول دارند.

انواع کود شیمیایی کشاورزی

کودهای شیمیایی بر اساس ترکیب اصلی خود به چند دسته تقسیم می‌شوند:

کودهای نیتروژنه

این کودها منبع نیتروژن هستند که برای رشد برگ‌ها و افزایش سبزینه (کلروفیل) در گیاهان ضروری است. نیتروژن یکی از مهم‌ترین عناصری است که در کودهای شیمیایی استفاده می‌شود.

انواع کودهای نیتروژنه:

  • اوره: رایج‌ترین نوع کود کشاورزی نیتروژنی است که حدود 46 درصد نیتروژن دارد.

  • نیترات آمونیوم: یکی از منابع قدرتمند نیتروژن است که به سرعت جذب گیاه می‌شود.

  • سولفات آمونیوم: این نوع کود کشاورزی علاوه بر نیتروژن، گوگرد هم دارد که برای خاک‌های قلیایی مفید است.

  • کودهای فسفره: فسفر برای توسعه ریشه‌ها، تشکیل بذر و میوه، و افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش‌های محیطی ضروری است. این نوع کود کشاورزی معمولا در خاک‌هایی که کمبود فسفر دارند، استفاده می‌شود.

انواع کودهای فسفره:

  • کود کشاورزی سوپرفسفات ساده: این کود فسفاته حدود 16 تا 20 درصد فسفر دارد.

  • کود سوپرفسفات تریپل: این کود کشاورزی دارای فسفر بیشتری (حدود 44 تا 48 درصد) است و از کودهای قوی‌تر محسوب می‌شود.

  • کود فسفات آمونیوم: ترکیبی از نیتروژن و فسفر است که به تقویت گیاه کمک می‌کند.

کودهای پتاسیمی

پتاسیم برای افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماری‌ها، خشکی، سرما و بهبود کیفیت میوه‌ها اهمیت زیادی دارد. این کودها معمولا در خاک‌های فقیر از پتاسیم یا در مراحل انتهایی رشد گیاهان استفاده می‌شوند.

انواع کودهای پتاسیمی:

کلرید پتاسیم: کود رایج پتاسیمی که در بیشتر زمین‌های کشاورزی استفاده می‌شود.

سولفات پتاسیم: در این کود کشاورزی علاوه بر پتاسیم، گوگرد نیز هست و برای خاک‌های شور فایده زیادی دارد.
برای آشنایی کامل‌تر با انواع کودهای پتاسیم پیشنهاد می‌کنیم مقاله کود پتاس چیست؟ انواع، کاربرد، مزایا را بخوانید.

انواع کود شیمیایی کشاورزی بر پایه فسفر، پتاسیم و نیتروژن استکودهای بیولوژیک

کودهای بیولوژیک از میکروارگانیسم‌های مفید مانند باکتری‌ها، قارچ‌ها و جلبک‌ها تشکیل شده‌اند که به بهبود خاک و تغذیه گیاهان کمک می‌کنند.

کودهای کشاورزی بیولوژیک دارای ترکیبات زیر هستند:

  • باکتری‌های تثبیت‌کننده نیتروژن: باکتری‌هایی مانند ریزوبیوم که نیتروژن هوا را به خاک منتقل می‌کنند و در دسترس گیاهان قرار می‌دهند.

  • قارچ‌های میکوریزا: این قارچ‌ها به کمک ریشه گیاهان کمک می‌آیند تا مواد مغذی را از خاک جذب کنند.

  • جلبک‌ها: برخی از کودهای بیولوژیک از جلبک‌ها و مواد مغذی آن‌ها استفاده می‌کنند و موجب غنی شدن خاک می‌شوند.

میکروارگانیسم‌های موجود در کودهای بیولوژیک به بازسازی مواد مغذی خاک و حفظ تعادل اکولوژیکی خاک کمک می‌کنند. همچنین این نوع از انواع کودهای زمین کشاورزی می‌تواند نیتروژن را از هوا جذب کنند و در اختیار گیاهان قرار دهند.

این کودها همچنین نیاز به استفاده از کودهای شیمیایی و اثرات زیست‌محیطی منفی را کاهش می‌دهند.

انواع کودهای کشاورزی به رشد گیاهان کمک می‌کنندانواع کود کشاورزی چه کاربردهایی دارند؟

هر یک از انواع کودهای کشاورزی صنعت پتاس آسیا شامل کودهای آلی، شیمیایی و بیولوژیک دارای خواص مخصوص به خود هستند. کودهای آلی با تقویت ساختار خاک و افزایش پایداری منابع غذایی، نقش مهمی در کشاورزی پایدار ایفا می‌کنند.

انواع کود شیمیایی کشاورزی برای تامین سریع مواد مغذی موثر هستند، اما ممکن است در صورت استفاده نادرست به محیط‌ زیست آسیب بزنند.

استفاده از کود کشاورزی سالم ضامن سلامت و زیبایی محصول

کودهای بیولوژیک نیز با استفاده از میکروارگانیسم‌های مفید، می‌توانند خاک را تقویت کنند و نیاز به کودهای شیمیایی را کاهش دهند.

برای انتخاب صحیح از میان انوع کود کشاورزی باید به نوع محصول، شرایط خاک و هدف کار از جمله افزایش میزان محصول یا احیای خاک توجه کرد.

شرکت صنعت پتاس آسیا به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده سولفات پتاسیم در ایران شناخته می‌شود. برای دریافت عاملیت فروش کود شیمیایی برند ما می‌توانید با کارشناسان شرکت صنعت پتاس آسیا در ارتباط باشید یا به صفحه اخذ عاملیت فروش مراجعه کنید.